Gevaren van een datingsite
Het daten via een datingsite is al lang ingeburgerd, maar toch is het nog altijd aan te raden om je wel bewust te zijn van de gevaren. Door de bewustwording van de mogelijke gevaren van daten via een datingsite kunnen foute signalen eerder worden opgemerkt en kun je dus besluiten om bijvoorbeeld niet in te gaan op een verzoek of geen afspraak voor een date te maken. De vraag is natuurlijk, wat de specifieke gevaren zijn van het daten via een datingsite. Er zijn in elk geval meerdere gevaren te benoemen, waar je zelf invloed op kunt uitoefenen om deze te voorkomen.
Oplichting
Een van de grootste gevaren van daten via een datingsite die verstrekkende gevolgen kan hebben is oplichting. Net als in de alledaagse maatschappij zijn er op online datingsites oplichters actief die het niet te doen is om het vinden van een nieuwe partner, maar om het vinden van geld. Een datingsite is bedoeld om elkaar te leren kennen en bij een goede klik een afspraak te maken om elkaar in het echt te ontmoeten. Er zijn echter gewiekste oplichters die eerst via de datingsite het vertrouwen winnen met als enige doel om geld van je los te troggelen.
Dat gaat op een dusdanige manier dat je er zelf in gelooft, want de smoesjes die bedacht worden om geld nodig te hebben zijn zo doortrapt dat je deze voor waar aanneemt. Ben je er één keer ingetrapt en heb je geld gegeven, dan is de kans groot dat je bij een volgend verzoek weer geld geeft. Deze vorm van oplichting is een van de gevaren die ervoor kan zorgen dat je zelf in de financiële problemen komt en dat is natuurlijk niet het doel van je aanmelding bij de online datingsite. Geef dus nooit geld, ook niet als je de persoon toch echt denkt te kunnen vertrouwen of hoe waarschijnlijk de smoesjes ook klinken.
Fakers
Een ander gevaar is dat er altijd singles zijn of getrouwde mannen die zich aanmelden op een online datingsite, maar niet uit zijn op een echte relatie. Daarvoor worden bijvoorbeeld nepprofielen aangemaakt met foto's van een knappe verschijning terwijl de persoon in kwestie er in het echt totaal anders uit ziet. Overigens kunnen deze fakers heel goed je vertrouwen wekken en bijvoorbeeld na verloop van tijd vragen of je een show voor de webcam wilt weggeven, zonder kleren natuurlijk. Hoe leuk je ook iemand denkt te vinden, begin er niet aan, want het brengt alleen maar problemen met zich mee.
Het is natuurlijk altijd lastig om te bepalen of iemand een faker of oplichter is, maar als er verzoeken worden gedaan om naakt voor de webcam te verschijnen of als er plotseling dringen geld nodig blijkt te zijn, kap het dan direct af. Echt je bent beter af zonder dergelijke typen en ook al is je gevoel dan gekwetst je zult je daarmee veel toekomstig leed besparen.
Wat kun je doen tegen de gevaren?
Bovengenoemde gevaren kunnen opduiken zonder dat je er erg in hebt, maar door je alleen al bewust te zijn van mogelijkheid oplichting kun je net op tijd tot inzicht komen. In elk geval is het verstandig om niet bij een eerste echte date thuis af te spreken, maar in een openbare gelegenheid. Geef ook niet direct je telefoonnummer, adres en andere persoonlijke gegevens. Daarmee voorkom je dat je iemand in je leven haalt, die je na de eerste date nooit meer wilt zien. Wees je bewust van de gevaren van dating via een datingsite en kap op tijd het contact af als je het niet vertrouwt. Ook niet doorgaan als je toch nieuwsgierig bent.