Latrelatie of samenwonen?
Een latrelatie, waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Maar wat houdt het nu precies in, zo'n latrelatie? Lat (ook wel gespeld als LAT) staat voor living apart together. Letterlijk vertaald betekent het "samen apart wonen" en dit is ook meteen waar het bij de essentie van deze relatievorm om draait. Mensen met een latrelatie hebben namelijk wel een - in principe meestal - monogame relatie, maar kiezen er in tegenstelling tot het gros van de mensen met een monogame relatie bewust voor om niet samen het huishouden te voeren. Mensen met een latrelatie wonen dan ook ieder in hun eigen huis of appartement, maar hebben verder dus een "gewone" monogame relatie als ieder ander. Meestal zijn mensen in een latrelatie niet met elkaar getrouwd. Het komt echter ook voor dat één van de twee partners wel getrouwd is, maar nog niet officieel van deze wederhelft is gescheiden. Wanneer er dan sprake is van twee aparte woonadressen en een vaste, monogame relatie met elkaar, wordt er ook van een zogenaamde latrelatie gesproken.
Een van de belangrijkste redenen om voor een latrelatie te kiezen, is wanneer geen van beide partners zijn of haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid wil opgeven. Door in je eigen huis of appartement te blijven wonen wanneer je een relatie hebt, behoud je namelijk toch je eigen zelfstandigheid: je hebt altijd je eigen plekje waarnaar je kunt uitwijken als je even behoefte hebt aan tijd voor jezelf. En mocht je relatie even in een dipje of zwaarder weer terechtkomen, dan zit je niet 24/7 op elkaars lip. Iets dat een relatie in dergelijke situaties vaak alleen maar ten goede komt.
Het hebben van je eigen plekje wanneer je relatie even in een mindere periode zit, is natuurlijk één van de mogelijke redenen om ervoor te kiezen je eigen huis niet op te geven wanneer je een relatie krijgt. Een andere, vrolijkere reden kan zijn dat je het prettiger vindt om je eigen vriendengroep en activiteiten met die vrienden zoals etentjes of filmavonden gescheiden te houden van het leven dat je samen met je partner leidt. Een opmerking die je vaak hoort bij stellen die al een tijdje samen zijn, is namelijk dat ze veel en vaak dingen samen doen. Wie kent het niet, dat wanneer een vriend of vriendin een nieuwe relatie krijgt, er plotseling bijna geen tijd meer is voor de vrienden?
Alle tijd en aandacht gaat dan naar de nieuwe relatie waardoor er weinig tijd meer overblijft om leuke dingen met vrienden te doen. Wanneer je in een relatie zit maar wel op jezelf woont, is het onderhouden van deze relaties met vrienden echter een stuk makkelijker. Ben je bij je partner of andersom, dan gaat de tijd en aandacht naar de partner maar als je thuis bent, heb je toch alle tijd voor je vrienden. Een latrelatie is zo voor veel mensen het beste van twee werelden.
Hoewel een latrelatie niet de meest voorkomende vorm van relatie is in ons land, is de latrelatie tegenwoordig toch goed geaccepteerd. Ontstaan in de jaren zestig en inmiddels helemaal ingeburgerd in relatieland. Heb je een stabiele relatie en woon je bijvoorbeeld nog thuis maar je partner niet en weet je niet zeker of je al wel toe bent aan samenwonen, of dat je dit überhaupt wel wilt? Overweeg dan eens om het op een latrelatie te houden. Ook als gulden middenweg tussen twee fases in kan een latrelatie namelijk werken. Door eerst op jezelf te wonen wanneer je een relatie hebt, kun je langzaam wennen aan je veranderde woonsituatie (op jezelf versus bij je ouders wonen) en het idee om in de toekomst wellicht te gaan samenwonen met je partner. En is er eenmaal de wens om niet langer beiden apart te wonen, maar om te gaan samenwonen, dan is een gezamenlijk paleisje alsnog zo gevonden! Een prima oplossing voor meerdere "problemen" dus, de latrelatie.