- Datingzoeker
- Nieuws
- 2021
- Lexa besteedt aandacht aan cyberpesten
Lexa besteedt aandacht aan cyberpesten
Als je gaat online daten op een platform als Lexa dan wil je dat natuurlijk op een veilige en leuke manier doen. Net als in het echte leven komt er echter pestgedrag voor tijdens online daten. Dat kan op elk platform voor online daten gebeuren, zoals op websites en via dating apps. In het kader van de Week tegen het Pesten besteedt Lexa als platform voor online dating extra aandacht aan dit thema en dan meer specifiek gericht op cyberpesten op datingsites.
Het doel van online daten is om kennis te maken met onbekenden met de hoop dat er een leuke relatie uit ontstaat. Daarbij is het van groot belang jezelf veilig te voelen. Het kan echter voorkomen dat er zich situaties voordoen die gewoon niet leuk zijn en je zelfs onveilig laten voelen. Dat kan onder meer gebeuren als er sprake is van één op één contact via de chat. Het is niet uit te sluiten dat er pestgedrag voorkomt of dat je online wordt lastiggevallen. Dat is precies waar cyberpesten om draait, want dat gedrag heeft betrekking op pesten en mensen lastig vallen. Dat gebeurt overal online waar mensen met elkaar in contact komen of de gelegenheid hebben om reacties achter te laten. Denk ook maar aan social media net als aan WhatsApp. Bij cyberpesten op datingsites bestaat het pestgedrag onder meer uit berichten blijven zenden terwijl de ontvanger al niet meer reageert. Zo zijn er meerdere vormen van cyberpesten te onderscheiden.
Een vorm van cyberpesten is dat je door een onbekende wordt lastiggevallen door berichten te blijven sturen. Een bericht kan seksueel getinte opmerkingen bevatten waar je niet van gediend bent of zelfs gericht zijn op een bedreiging. Mocht dat je overkomen dan is het handig om te weten welke stappen er te nemen zijn. De eerste stap is in elk geval om al het contact te verbreken met de persoon waar je hinder van ondervindt. Je kan op een datingsite bijvoorbeeld ook de chatgeschiedenis verwijderen. Daarnaast is het mogelijk om er melding van het maken bij het platform door de helpdesk in te schakelen. Je hoeft er niet alleen mee te blijven zitten. Het is zelfs beter om er met anderen over te praten, zoals met vrienden of vriendinnen of met je familie. Blijft het lastigvallen via een van de digitale kanalen aanhouden dan is het mogelijk om daar bij de politie melding van te maken. Overigens is het in dat kader wel handig om bewijs te verzamelen door de pestberichten te bewaren.
Er zijn ook ernstige gevallen van cyberpesten die over kunnen gaan in fysiek stalkgedrag. Het kan beginnen met online stalken als je bijvoorbeeld voortdurend berichten krijgt van een stalker. Het belangrijkste is om daar niet op te reageren. Zorg er ook voor dat je de persoon blokkeert en verwijdert van social media. De berichten die je ontvangt zijn als bewijs te bewaren en indien er sprake is van fysiek stalken, zorg dan dat je eventueel foto’s of een filmopname maakt die als bewijs kan dienen. Zo is het onder meer mogelijk om telefoongesprekken op te nemen.
Geschreven voor DatingZoeker.nl door Martine de Vries - Gepubliceerd op 28-09-2021